Nasz organizm produkuje ją samodzielnie pod wpływem
promieniowania słonecznego. Jednak w okresie jesienno-zimowym, kiedy to słońca
jest jak na lekarstwo trzeba wiedzieć jak uzupełnić jej niedobór. Podpowiadamy
jak prawidłowo przyjmować witaminę D.
Niedobór witaminy D w organizmie powoduje wysokie ciśnienie,
gorszą odporność a nawet depresję i przygnębienie. Możemy znaleźć ją w rybach,
jajach, wątróbkach zwierzęcych i przetworach mlecznych. Jeśli nie spożywasz
żadnego z powyższych, pozostaje suplementacja.
Nieodłącznym partnerem witaminy D jest magnez. Bez niego jej
działanie jest mniej skuteczne. Zatem pilnuj odpowiedniego poziomu tego
pierwiastka. Znajdziesz go m.in. w orzechach, migdałach, płatkach owsianych,
bananach, kaszach, brązowym ryżu i zielonych warzywach.
Zrób badanie:
Poziom witaminy D łatwo zbadasz z surowicy krwi (koszt to
około 50 zł)
Za niedobór uznaje się poziom mniejszy niż 20 ng/ml, wówczas
należy zmienić dietę. Warto też sięgnąć po suplementację.