niedziela, 3 lutego 2019

Witamina D



Nasz organizm produkuje ją samodzielnie pod wpływem promieniowania słonecznego. Jednak w okresie jesienno-zimowym, kiedy to słońca jest jak na lekarstwo trzeba wiedzieć jak uzupełnić jej niedobór. Podpowiadamy jak prawidłowo przyjmować witaminę D.
 

Niedobór witaminy D w organizmie powoduje wysokie ciśnienie, gorszą odporność a nawet depresję i przygnębienie. Możemy znaleźć ją w rybach, jajach, wątróbkach zwierzęcych i przetworach mlecznych. Jeśli nie spożywasz żadnego z powyższych, pozostaje suplementacja. 

Nieodłącznym partnerem witaminy D jest magnez. Bez niego jej działanie jest mniej skuteczne. Zatem pilnuj odpowiedniego poziomu tego pierwiastka. Znajdziesz go m.in. w orzechach, migdałach, płatkach owsianych, bananach, kaszach, brązowym ryżu i zielonych warzywach.




Zrób badanie:

Poziom witaminy D łatwo zbadasz z surowicy krwi (koszt to około 50 zł)
Za niedobór uznaje się poziom mniejszy niż 20 ng/ml, wówczas należy zmienić dietę. Warto też sięgnąć po suplementację.