Jej wszechstronność docenią wszyscy, pomaga na kłopoty
żołądkowe, uspokaja, poprawia apetyt a także chłodzi w upalne dni. To wszystko
dzięki swoim składnikom - olejkom lotnym, witaminom, flawonoidom oraz
minerałom.
Zastosowania:
NAPAR:
Łyżkę świeżej mięty zalej dwoma szklankami wody o
temperaturze 60-70 stopni. Przykryj na kilka minut. Następnie odcedź. Wypij pół
szklanki na godzinę przed posiłkiem. To szczególnie pomoże przy nieżytach żołądka
i przy braku łaknienia. Natomiast mięta wypita po posiłku sprawdzi się jako
środek rozkurczowy, wiatropędny i żółciopędny.
KĄPIEL
Dwie szklanki świeżej mięty zalej litrem wrzątku. Odczekaj
10 minut a następnie odcedź. Wlej zawartość do wanny, dodając dwie krople
olejku pomarańczowego. Nalej wodę do wanny. Tak aromatyczna kąpiel niezwykle
odpręża i relaksuje. Sprawdzi się w stanach napięcia nerwowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz