Błonnik - to
zespół substancji ścian komórkowych roślin, ma korzystne działanie na nasz
organizm. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Jest bardzo chłonny. W przewodzie
pokarmowym wchłania wodę, przez co pęcznieje i wypełnia żołądek, co daje
uczucie sytości. Zapobiega zaparciom,
obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejsza ryzyko wystąpienia
miażdżycy. Ma działanie stabilizujące poziom glukozy we krwi, oczyszcza
organizm z toksyn i metali ciężkich.
Błonnik zaleca
się przyjmować razem razem z pożywieniem. Oczywiście, sprawdzi się tu stara zasada
- co za dużo to niezdrowo, zbyt duża dawka (powyżej 45 g.) może osłabić
działanie środków antykoncepcyjnych i tych zmniejszających stężenie
cholesterolu.
Codzienna porcja błonnika to prosta droga do szczupłej
sylwetki. Jedząc pokarmy bogate w błonnik
pij co najmniej 2 litry wody, to zapobiegnie zaparciom.
Znajdziesz go w zbożu, owocach, warzywach, nasionach,
pestkach. Nie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego - mięsie i mleku.
Największą ilość
błonnika znajdziesz w otrębach pszennych,
suszonych śliwkach i morelach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz