czwartek, 21 marca 2019

Korzyści wynikające z jedzenia błonnika


Błonnik - to zespół substancji ścian komórkowych roślin, ma korzystne działanie na nasz organizm. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Jest bardzo chłonny. W przewodzie pokarmowym wchłania wodę, przez co pęcznieje i wypełnia żołądek, co daje uczucie sytości. Zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ma działanie stabilizujące poziom glukozy we krwi, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.

Błonnik zaleca się przyjmować razem razem z pożywieniem. Oczywiście, sprawdzi się tu stara zasada - co za dużo to niezdrowo, zbyt duża dawka (powyżej 45 g.) może osłabić działanie środków antykoncepcyjnych i tych zmniejszających stężenie cholesterolu.
Codzienna porcja błonnika to prosta droga do szczupłej sylwetki. Jedząc pokarmy bogate w błonnik  pij co najmniej 2 litry wody, to zapobiegnie zaparciom. 

Znajdziesz go w zbożu, owocach, warzywach, nasionach, pestkach. Nie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego - mięsie i mleku.
Największą ilość błonnika znajdziesz w otrębach pszennych,  suszonych śliwkach i morelach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz