Marchew to zdrowe i smaczne warzywo. Znajdziemy w niej
witaminy z grupy B, a także witaminę A,
C, E, H i PP. Jest również bogata w pierwiastki
potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu - wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt.
Marchewka zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy i pektyny.
Za sprawą dużej ilości błonnika,
warzywo wspomaga pracę przewodu pokarmowego i korzystnie wpływa na wątrobę. Nie
można zapomnieć o najważniejszym - marchew posiada dużą zawartość karotenu, który ma dobry wpływ na nasz
wzrok, wzmacnia odporność i poprawia stan i koloryt skóry.
Jest niskokaloryczna - w 100 g. jest tylko 35 kcal. Marchew
najlepiej jeść na surowo, cienko obraną, bo to właśnie pod skórką kryje się najwięcej
dobroczynnych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz