wtorek, 26 marca 2019

Zalety jedzenia marchewki



Marchew to zdrowe i smaczne warzywo. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, a także witaminę A, C, E, H i PP. Jest również bogata w pierwiastki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu - wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt

Marchewka zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy i pektyny. Za sprawą dużej ilości błonnika, warzywo wspomaga pracę przewodu pokarmowego i korzystnie wpływa na wątrobę. Nie można zapomnieć o najważniejszym - marchew posiada dużą zawartość karotenu, który ma dobry wpływ na nasz wzrok, wzmacnia odporność i poprawia stan i koloryt skóry.  

Jest niskokaloryczna - w 100 g. jest tylko 35 kcal. Marchew najlepiej jeść na surowo, cienko obraną, bo to właśnie pod skórką kryje się najwięcej dobroczynnych składników.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz