poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Guma do żucia - wady i zalety


Żucie gumy ma swoje wady i zalety. Dziś omówimy obie kwestie.

ZALETY:

Żucie gumy zwiększa ilość śliny w ustach a ta, dzięki swoim antyseptycznym właściwościom obniża ryzyko stanów zapalnych i przyśpiesza gojenie się ran. Ślina jest też sojusznikiem w walce z próchnicą, ponieważ neutralizuje szkodliwe kwasy wytwarzane przez bakterie w płytce nazębnej i wzmacnia szkliwo. Oczywiście pod warunkiem, że żujemy gumę bez cukru.
Osoby mające nałóg tytoniowy, mogą żuć gumę z dodatkiem nikotyny. Gumy zawierają różną ilość nikotyny i osoby palące mogą same stopniowo zmniejszać jej poziom. Pozwala to zwalczyć przykre objawy "głodu nikotynowego" takie jak: stres, rozdrażnienie, brak koncentracji. Pomoże też w podjadaniu i przybieraniu na wadze.
Guma do żucia rozładowuje stres. W trakcie żucia o około 20 % spada poziom hormonu stresu  - kortyzol. W trakcie stresującego egzaminu pisemnego, żucie gumy pozwoli Ci zapomnieć o stresie.
Guma do żucia może również odchudzać. Dostępne są gumy hamujące apetyt i przyswajanie tłuszczu. Dietetycy rekomendują je jako uzupełnienie planu odchudzającego. Gumy z dodatkiem kofeiny lub guarany mogą zastąpić kawę lub napój energetyczny.
Proces żucia poprawia koncentrację, rozluźnia mięśnie, co skutkuje lepszym ukrwieniem i dotlenieniem mózgu. To daje lepsze rezultaty w trakcie nauki.

WADY:

Gumy bezcukrowe zawierają kwaśne aromaty. Zbyt częste żucie może powodować problemy zgryzu i erozję zębów. Rtęć zawarta w wypełnieniach dentystycznych (amalgamatowych) może w trakcie żucia przedostawać się do organizmu. W trakcie żucia połykamy dużą ilość powietrza, co może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Zbyt częste żucie gumy może skutkować bólami żuchwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz