wtorek, 16 kwietnia 2019

Jak obniżyć poziom cukru


Kiedy jest podwyższony, może prowadzić do cukrzycy. Jeśli zadziałasz szybko, są duże szanse na uniknięcie choroby.

Poziom cukru nie powinien przekraczać 100 mg/dl na czczo. Kiedy jest nieznacznie podwyższony - np. do 125 mg/dl - to również nie powód do paniki. Poważniejsze podejrzenie cukrzycy pojawia się dopiero, kiedy poziom cukru jest wyższy niż 125 mg/dl, zatem jeśli tego poziomu nie przekraczamy, możemy sami zawalczyć o poprawę wyników. 

Co robić, żeby obniżyć poziom cukru?

Ogranicz spożycie produktów, które mają w składzie dużo cukrów prostych: białe pieczywo, biały ryż, makaron, ziemniaki. Zrezygnuj całkowicie ze słodyczy, unikaj tłuszczów zwierzęcych bo ich nadmiar może powodować upośledzenie przyswajania węglowodanów i tym samym zwiększać zapotrzebowanie na insulinę.
Włącz do swojej diety produkty bogate w błonnik. Ograniczona on wchłanianie cukru z jedzenia i stabilizuje poziom glukozy we krwi. Jedz produkty gruboziarniste: ciemne pieczywo, brązowy ryż, makaron razowy, kasze gryczaną. 

Zwiększ aktywność fizyczną. Naukowcy w tym temacie są zgodni - codzienny 30 minutowy, energiczny marsz lub trening zmniejszają w dużym stopniu ryzyko wystąpienia cukrzycy. 

Warto też przy badaniu krwi kontrolować kilka razy w roku poziom cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz