Kiedy jest podwyższony, może prowadzić do cukrzycy. Jeśli
zadziałasz szybko, są duże szanse na uniknięcie choroby.
Poziom cukru nie powinien przekraczać 100 mg/dl na czczo.
Kiedy jest nieznacznie podwyższony - np. do 125 mg/dl - to również nie powód do
paniki. Poważniejsze podejrzenie cukrzycy pojawia się dopiero, kiedy poziom
cukru jest wyższy niż 125 mg/dl, zatem jeśli tego poziomu nie przekraczamy,
możemy sami zawalczyć o poprawę wyników.
Co robić, żeby
obniżyć poziom cukru?
Ogranicz spożycie produktów, które mają w składzie dużo
cukrów prostych: białe pieczywo, biały ryż, makaron, ziemniaki. Zrezygnuj
całkowicie ze słodyczy, unikaj tłuszczów zwierzęcych bo ich nadmiar może
powodować upośledzenie przyswajania węglowodanów i tym samym zwiększać
zapotrzebowanie na insulinę.
Włącz do swojej diety produkty bogate w błonnik. Ograniczona
on wchłanianie cukru z jedzenia i stabilizuje poziom glukozy we krwi. Jedz
produkty gruboziarniste: ciemne
pieczywo, brązowy ryż, makaron razowy, kasze gryczaną.
Zwiększ aktywność fizyczną. Naukowcy w tym temacie są zgodni
- codzienny 30 minutowy, energiczny marsz lub trening zmniejszają w dużym
stopniu ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Warto też przy
badaniu krwi kontrolować kilka razy w roku poziom cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz