Podobnie jak zioła, dodają potrawom smaku i działają
korzystnie na przemianę materii a co za tym idzie pomogą zrzucić zbędne
kilogramy. Na których przyprawach powinniśmy skupić uwagę?
- chili -
poprawia pracę żołądka i wątroby. Zwiększa zdolność organizmu do spalania
tłuszczu. Chili możesz użyć do przyprawiania mięsa, ryb, sosów, zup i
warzywnych dań.
- cynamon -
wzmaga pracę żołądka i usprawnia trawienie. Zapobiega wzdęciom. Świetnie nadaje
się do zup owocowych, budyniów, pieczonych jabłek oraz jako nadzienie do drobiu
lub pasztetów.
- gałka muszkatołowa
- wspomaga pracę jelit i zmniejsza nadkwasotę żołądka. Użyj jej do pieczeni,
pasztetów, zapiekanek i sosów.
- imbir - pobudza
produkcję soków trawiennych i wspomaga pracę żołądka. Działa korzystnie na
perystaltykę jelit. Możesz użyć go do słodkich dań, drobionych potraw, mięsa
mielonego i ryb.
- kminek - reguluje
procesy fermentacyjne w jelitach, zwiększa wydzielanie żółci, łagodzi objawy
zgagi. Stosuj go do dań z kapusty, grochu i tłustych, smażonych mięs.
- kolendra -
ułatwia i pobudza trawienie, łagodzi dolegliwości wątroby. Dodawaj do
wszystkich mięs, marynat i dań z roślin strączkowych.
- pieprz -
zwiększa produkcję soków trawiennych. Sprawdzi się do mięsa, ryb, zup, sosów i
potraw z jaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz