sobota, 30 listopada 2019

Aromatyczne przyprawy - po które warto sięgać?


Podobnie jak zioła, dodają potrawom smaku i działają korzystnie na przemianę materii a co za tym idzie pomogą zrzucić zbędne kilogramy. Na których przyprawach powinniśmy skupić uwagę? 

- chili - poprawia pracę żołądka i wątroby. Zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Chili możesz użyć do przyprawiania mięsa, ryb, sosów, zup i warzywnych dań.

- cynamon - wzmaga pracę żołądka i usprawnia trawienie. Zapobiega wzdęciom. Świetnie nadaje się do zup owocowych, budyniów, pieczonych jabłek oraz jako nadzienie do drobiu lub pasztetów.

- gałka muszkatołowa - wspomaga pracę jelit i zmniejsza nadkwasotę żołądka. Użyj jej do pieczeni, pasztetów, zapiekanek i sosów. 

- imbir - pobudza produkcję soków trawiennych i wspomaga pracę żołądka. Działa korzystnie na perystaltykę jelit. Możesz użyć go do słodkich dań, drobionych potraw, mięsa mielonego i ryb.

- kminek - reguluje procesy fermentacyjne w jelitach, zwiększa wydzielanie żółci, łagodzi objawy zgagi. Stosuj go do dań z kapusty, grochu i tłustych, smażonych mięs.

- kolendra - ułatwia i pobudza trawienie, łagodzi dolegliwości wątroby. Dodawaj do wszystkich mięs, marynat i dań z roślin strączkowych. 

- pieprz - zwiększa produkcję soków trawiennych. Sprawdzi się do mięsa, ryb, zup, sosów i potraw z jaj. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz