Niepozorny, aromatyczny,
brązowy proszek, który dodajemy do naleśników lub kawy może mieć bardzo
korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Naukowcy udowodnili, że cynamon zawiera związki, które mogą
chronić nas przed poważnymi chorobami takimi jak: choroba Parkinsona i
Alzheimer.
Jak to możliwe?
Gdy związki zawarte w cynamonie wraz z krwią dotrą do mózgu,
powstrzymują niszczenie go a dokładniej znajdujących się w mózgu białek. Przy
tym hamują gromadzenie się białka tau i
powstrzymują powstawanie złogów a także blaszek starczych - odpowiedzialnych za
obumieranie komórek nerwowych. Działania te sprawiają, że układ nerwowy dobrze
funkcjonuje, nawet u osób, które już zachorowały.
Cynamon pomaga przy zaburzeniach trawienia, wzdęciach, nudnościach, biegunkach oraz nadkwasocie.
Ma również działanie rozgrzewające więc będzie świetnym dodatkiem do herbaty w
okresie jesienno-zimowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz