W tym trudnym dla nas wszystkich okresie pandemii
koronawirusa wszystkim nam powinno zależeć na wzmocnieniu odporności naszego
organizmu. Dziś podpowiadamy jak najłatwiej to zrobić.
Odporności nie buduje się niestety szybko i nie da się zrobić
tego z dnia na dzień. Możemy jednak wesprzeć nasz organizm w walce z wirusami
stosując odpowiednią dietę.
Co warto jeść?
Dobrym wyborem są chociażby kiszonki. Kiszone warzywa są
skarbnicą kwasu mlekowego. Kwas
mlekowy oczyszcza organizm i wspomaga system obronny. Sprzyja również
trawieniu, poprzez regulację flory bakteryjnej w jelitach. Włącz do diety owoce
i warzywa a także przyprawy - imbir, kurkuma, czerwona papryka - mają one
działanie odkażające.
Wiemy, że nie każdy przepada za czosnkiem ale to naturalny
antybiotyk. Jedz do dwóch ząbków czosnku dziennie. Istotne jest jednak
przygotowanie i przechowywanie. Przed zjedzeniem zmiażdż ząbek czosnku i
odczekaj kilka minut - to pozwoli uwolnić większą ilość jego dobroczynnych
właściwości. Najwięcej walorów zdrowotnych ma czosnek świeży. Przechowuj go w
temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu. Podobne właściwości jak czosnek ma
też cebula.
Żurawina -
zawiera sporą dawkę witaminy C, ma działanie bakterio i wirusobójcze. Sięgaj po
nią codziennie i pij przynajmniej pół szklanki soku żurawinowego. Unikaj
słodzenia go. Dozwolone jest rozcieńczenie go z wodą.
Oregano -
wzmacnia odporność i niweluje zakażenia. Olejek z oregano zabija wirusy i
działa przeciwzapalnie. Zalecany jest szczególnie w trakcie przeziębienia do
wykonywania inhalacji oddechowych. Popularna sesja parowa poprawi oddychanie, udrożni
nos i zatoki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz