czwartek, 23 kwietnia 2020

Wzmocnij swoją odporność


W tym trudnym dla nas wszystkich okresie pandemii koronawirusa wszystkim nam powinno zależeć na wzmocnieniu odporności naszego organizmu. Dziś podpowiadamy jak najłatwiej to zrobić. 

Odporności nie buduje się niestety szybko i nie da się zrobić tego z dnia na dzień. Możemy jednak wesprzeć nasz organizm w walce z wirusami stosując odpowiednią dietę.

Co warto jeść? 
 
Dobrym wyborem są chociażby kiszonki. Kiszone warzywa są skarbnicą kwasu mlekowego. Kwas mlekowy oczyszcza organizm i wspomaga system obronny. Sprzyja również trawieniu, poprzez regulację flory bakteryjnej w jelitach. Włącz do diety owoce i warzywa a także przyprawy - imbir, kurkuma, czerwona papryka - mają one działanie odkażające. 

Wiemy, że nie każdy przepada za czosnkiem ale to naturalny antybiotyk. Jedz do dwóch ząbków czosnku dziennie. Istotne jest jednak przygotowanie i przechowywanie. Przed zjedzeniem zmiażdż ząbek czosnku i odczekaj kilka minut - to pozwoli uwolnić większą ilość jego dobroczynnych właściwości. Najwięcej walorów zdrowotnych ma czosnek świeży. Przechowuj go w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu. Podobne właściwości jak czosnek ma też cebula

Żurawina - zawiera sporą dawkę witaminy C, ma działanie bakterio i wirusobójcze. Sięgaj po nią codziennie i pij przynajmniej pół szklanki soku żurawinowego. Unikaj słodzenia go. Dozwolone jest rozcieńczenie go z wodą. 

Oregano - wzmacnia odporność i niweluje zakażenia. Olejek z oregano zabija wirusy i działa przeciwzapalnie. Zalecany jest szczególnie w trakcie przeziębienia do wykonywania inhalacji oddechowych. Popularna sesja parowa poprawi oddychanie, udrożni nos i zatoki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz