poniedziałek, 25 maja 2020

Jedzenie poprawiające pamięć. Co jeść, aby ją usprawnić?

Pewnie zastanawialiście się, które jedzenie korzystnie wpływa na pamięć? Dziś właśnie o tym ;)

Tłuszcz znajdujący się w morskich rybach pozytywnie wpływa na komórki naszego mózgu. Możesz sięgnąć po szprotki w oleju. Dobrym wyborem zwłaszcza do kanapek będzie pomidor, szczypiorek a nawet ząbek czosnku.

Owoce również poprawiają pamięć

Nasz mózg żywi się cukrem, ale nie tym białym, którego używasz do słodzenia. Najlepszą formą cukru dla mózgu jest glukoza występująca w owocach. Jedzenie owoców w ciągu dnia zapobiega obniżeniu się glukozy. Zalecane będą zwłaszcza bogate w magnez banany. Te owoce pomagają radzić sobie z codziennym stresem a właśnie stres zaburza pracę mózgu.

Przekąska

Orzechy zawierają cenne dla nas tłuszcze. Już trzy orzechy włoskie dziennie, mała garść fistaszków lub orzechów laskowych uzupełnią dziennie zapotrzebowanie. Jeśli nie lubisz jeść orzechów w twardej postaci, możesz je zmielić. Taką posypkę używaj do zup i sałatek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz