Jest słodki i ma lecznicze działanie. Dziś porozmawiamy o miodzie :)
Nazywany jest najstarszym naturalnym lekarstwem na świecie. Jego zdrowotne właściwości cenili starożytni. Istnieje kilka rodzajów miodu i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Różnią się one barwą, konsystencją i smakiem. Kupuj polski miód - te miody zawierają pyłki znanych Ci roślin. Każdy miód ulega krystalizacji i jest to naturalny proces. Nie zmienia to jego wartości odżywczych.
Miód wielokwiatowy - bardzo popularny gatunek miodu o delikatnym smaku. Ma działanie wzmacniające, obniża ciśnienie. Zawarty w nim mniszek i koniczyna wspomagają układ pokarmowy. Miód wielokwiatowy działa uspokajająco.
Miód lipowy - nasz sojusznik w walce z infekcją. Zawarte w nim śluzy z kwiatów lipy działają antybakteryjnie i przeciwkaszlowo. Ten rodzaj miodu pomaga obniżyć gorączkę i jest polecany osobom cierpiącym na bezsenność.
Miód gryczany - idealny dla osób z niedoborem żelaza w diecie. Bogaty w magnez. Koi i uspokaja. Ma działanie moczopędne, co sprzyja oczyszczaniu pęcherza i nerek.
Miód spadziowy - obfituje w większą ilość składników odżywczych niż miód nektarowy. Polecany jest szczególnie osobom zestresowanym, osłabionym np. na wskutek choroby, po leczeniu antybiotykiem. Miód spadziowy reguluje pracę serca i obniża ciśnienie.
Jak przechowywać miód?
Najlepiej w temperaturze poniżej 20 stopni. Po pewnym czasie miód ulegnie krystalizacji. Słoik miodu można przechowywać do trzech lat, jednak z czasem utraci swoje zdrowotne właściwości.
zdrowotni.pl to zdrowie, uroda i styl życia. Znajdziesz tu wiele ciekawostek i porad dla kobiet, które uczynią Twoje życie przyjemniejszym. Infografiki sprawią, że wiedza podawana jest w lekki i ciekawy sposób. Zdrowie, pielęgnacja i styl życia nie będą miały przed Tobą tajemnic! Blog poradnikowy zdrowotni.pl to porcja wiedzy z zakresu zdrowia i urody. Codziennie nowy, ciekawy temat! :)
środa, 27 maja 2020
Miód - rodzaje i lecznicze właściwości
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz