środa, 13 maja 2020

Rodzaje herbat: czarna działa pobudzająco, czerwona oczyszczająco a zielona chroni

To powszechny napój. Pijemy ją często i nie zdajemy sobie sprawy, że prawidłowo przyrządzony napar może mieć właściwości zdrowotne.
Herbatę uprawia się głównie w Azji i Afryce. Pochodzi ona z zielonych krzewów. Zebrane listki poddawane są różnym procesom i to one właśnie decydują o smaku i działaniu napoju. 

Herbata czarna - pobudza. Zawiera dwa składniki: teinę (jest odpowiednikiem kofeiny) i teaninę. Te dwa składniki powodują, że czarna herbata doda Ci energii, poprawi koncentrację i zmobilizuje do działania. Zalej przegotowaną wodą o temperaturze 80 stopni i parz 3 minuty. Filiżanka czarnej kawy z dodatkiem przypraw korzennych postawi Cię na nogi.

Herbata czerwona - pomoże oczyścić wątrobę. Ma dobry wpływ na trawienie (zwłaszcza tłuszczu) i przyśpiesza przemianę materii. Polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Parz około 3 minut w wodzie o temperaturze 80 stopni.

Herbata zielona - chroni. Ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy (polifenoli). Te związki niszczą wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek naszego organizmu. Zielona herbata ze względu na te właściwości może zapobiec powstaniu nowotworów, zwłaszcza tych skórnych. Parzenie zielonej herbaty jest krótkie i wynosi dwie minuty, w wodzie o temperaturze 80 stopni. Codziennie śmiało możesz wypić 2-3 filiżanki tego naparu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz