Nikt z nas raczej nie jada cukru w postaci, jaką wszyscy
znamy. Natomiast zjadamy dużą ilość ukrytego cukru w produktach. Jakich? Na co
zwracać uwagę? Dziś wszystkiego się dowiecie z naszego bloga :)
Według naukowców osoba dorosła dziennie może zjeść 5
łyżeczek cukru, a dziecko 3 łyżeczki. Jest to suma wszystkich cukrów zjadanych
każdego dnia, także tych ukrytych w innych produktach.
Cukier znajduje się m.in w:
- pieczywie
- płatkach śniadaniowych
- jogurtach owocowych
- słonych przekąskach (chipsy)
- wędlinach
- napojach gazowanych
Producenci żywności wiedzą, że konsumenci czytają etykiety
częściej, niż kiedyś i ukrywają cukier pod różnymi nazwami. Zwykle korzystają z
dwóch - syrop glukozowo-fruktozowy i
sacharoza, jednak mogą użyć około 60
różnych nazw. Czy uchronienie się przed cukrem jest możliwe? Jedno jest pewne -
wymaga to od nas wszystkich wiedzy i czytania etykiet. Warto pamiętać, że
producent musi podać skład produktu od składnika, którego jest najwięcej. Jeśli
więc czytasz skład i cukier widnieje tam na pierwszym miejscu, znaczy to, że
cukru jest w tym produkcie najwięcej. Z takiego zakupu warto zrezygnować.
Kieruj się też logiką - im krótszy skład produktu tym lepiej.
Warto wspomnieć również o naturalnie występujących cukrach w
owocach (fruktoza) - jest lepiej
tolerowana przez nasz organizm, w przeciwieństwie do tego sztucznego.
Nazwy, pod którymi
ukrywa się cukier w różnych produktach:
fruktoza, laktoza,
sacharoza, glukoza, dekstroza, galaktoza, glikoza
monosacharydy,
disacharydy, polisacharydy
syrop
glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, syrop klonowy, syrop ryżowy, syrop
kukurydziany.
cukier o pochodzeniu
naturalnym: skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, miód, karmel
cukier, brązowy, sok
trzcinowy.
Cukier powoduje wiele
chorób i schorzeń:
- zwiększa
prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2
- łatwiejsza
zapadalność na grzybicę
- problemy hormonalne
- zakwaszenie
organizmu
- pożywka dla bakterii
- starzenie skóry
- problemy z zębami
(próchnica)
- choroby serca i
układu krążenia
Ciekawostka:
Ze słodkiego smaku ciężko zrezygnować. Nasz organizm
odzwyczai się od słodkiego smaku dopiero po około 30 dniach niejedzenia
słodkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz