piątek, 8 maja 2020

Ukryty cukier - nawet nie wiesz, ile go zjadasz!

Nikt z nas raczej nie jada cukru w postaci, jaką wszyscy znamy. Natomiast zjadamy dużą ilość ukrytego cukru w produktach. Jakich? Na co zwracać uwagę? Dziś wszystkiego się dowiecie z naszego bloga :)

Według naukowców osoba dorosła dziennie może zjeść 5 łyżeczek cukru, a dziecko 3 łyżeczki. Jest to suma wszystkich cukrów zjadanych każdego dnia, także tych ukrytych w innych produktach. 

Cukier znajduje się m.in w:
- pieczywie
- płatkach śniadaniowych
- jogurtach owocowych
- słonych przekąskach (chipsy)
- wędlinach
- napojach gazowanych

Producenci żywności wiedzą, że konsumenci czytają etykiety częściej, niż kiedyś i ukrywają cukier pod różnymi nazwami. Zwykle korzystają z dwóch - syrop glukozowo-fruktozowy i sacharoza, jednak mogą użyć około 60 różnych nazw. Czy uchronienie się przed cukrem jest możliwe? Jedno jest pewne - wymaga to od nas wszystkich wiedzy i czytania etykiet. Warto pamiętać, że producent musi podać skład produktu od składnika, którego jest najwięcej. Jeśli więc czytasz skład i cukier widnieje tam na pierwszym miejscu, znaczy to, że cukru jest w tym produkcie najwięcej. Z takiego zakupu warto zrezygnować. Kieruj się też logiką - im krótszy skład produktu tym lepiej. 

Warto wspomnieć również o naturalnie występujących cukrach w owocach (fruktoza)  - jest lepiej tolerowana przez nasz organizm, w przeciwieństwie do tego sztucznego. 


Nazwy, pod którymi ukrywa się cukier w różnych produktach:

fruktoza, laktoza, sacharoza, glukoza, dekstroza, galaktoza, glikoza
monosacharydy, disacharydy, polisacharydy
syrop glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, syrop klonowy, syrop ryżowy, syrop kukurydziany.
cukier o pochodzeniu naturalnym: skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, miód, karmel
cukier, brązowy, sok trzcinowy.


Cukier powoduje wiele chorób i schorzeń:
- zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2
- łatwiejsza zapadalność na grzybicę
- problemy hormonalne
- zakwaszenie organizmu
- pożywka dla bakterii
- starzenie skóry
- problemy z zębami (próchnica)
- choroby serca i układu krążenia

Ciekawostka:
Ze słodkiego smaku ciężko zrezygnować. Nasz organizm odzwyczai się od słodkiego smaku dopiero po około 30 dniach niejedzenia słodkości. 




 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz